IVG gezondheid

nieuws

I-light

Is een krachtige multikleuren LED lamp voor behandeling van...

....meer

Hyper Photon 3D

Is een multifunctioneel apparaat dat bestaat uit een combinatie van...

....meer

Raw 4 You

Alleen bij onbewerkt voedsel krijgen wij alle energie, voedingsstoffen en enzymen binnen die wij dagelijks nodig hebben...

....meer

Vijf elementen

De meest gebruikte diagnosemethode ter wereld is gebaseerd op Yin Yang, het meest fundamentele principe van de Chinese Geneeswijzen. We spreken in de acupunctuur over een "gezond mens" als er harmonie is tussen Yin en Yang. Een langdurige verstoring van dit evenwicht kan leiden tot ziekten of klachten.

Het YinYang principe kent zijn beperkingen. Het is zó universeel, dat het nauwelijks iets zegt over de concrete werkelijkheid. De werkelijkheid van hier-en-nu tussen hemel en aarde. De werkelijkheid van ontkiemen, groei, bloei, zaad dragen, afsterven, rusten en dat steeds opnieuw. De werkelijkheid van emoties en kwaliteiten. De werkelijkheid van levensfasen. De werkelijkheid van eten, verteren, uitscheiden, ademhalen, vrijen.

Binnen onze medische traditie komen we niet veel verder dan het onderkennen van begrippen als voorjaarsmoeheid en herfstdepressies. De Chinese artsen gingen veel verder en hebben het functioneren van de mens in relatie tot de seizoenen en de biologische klok uitvoerig in kaart gebracht. De elementen uit de natuurlijke jaarlijkse cyclus corresponderen met de organen in het menselijke lichaam.

Elke verstoring van de natuurlijke cyclus - buiten of binnen het lichaam - zal een reactie oproepen van een tegengestelde kracht, omdat het evenwicht hersteld wil worden. Als we weten hoe dit proces in zijn werk gaat en als we weten waar deze krachten werkzaam zijn, dan kunnen we het lichaam helpen om het evenwicht sneller te bereiken.

De Chinese empirische wetenschap heeft hiertoe een model ontwikkeld, Een model dat gaat over hoe de dingen in de concrete werkelijkheid gaan. Het model of de metaforen van de 'Vijf Elementen', De elementen zijn steeds in beweging, een betere uitdrukking is 'Vijf Fasen'.